Često postavljana pitanja
Poslovni certifikati

1. Koji je preduvjet za dobivanje poslovnog certifikata?

Preduvjet za izdavanje bilo kojeg tipa certifikata je da je poslovni subjekt registriran u sustav HZZO PKI. Registracija se obavlja jednokratno prilikom prvog izdavanja certifikata.


Osobni certifikati

1. Imam li kao osigurana osoba pravo na pametnu karticu?

Svaka osigurana osoba u RH posjeduje karticu zdravstvenog osiguranja s magnetskom trakom – Ispravu 1. Na kartici je pohranjen matični broj osigurane osobe (MBO) koji dodjeljuje HZZO, koji upravlja Registrom osiguranika u zdravstvu.

2. Što je iskaznica zdravstveno osigurane osobe – Isprava 2?
Iskaznica zdravstveno osigurane osobe – Isprava 2 je multifunkcionalna pametna kartica koja uz reljefno utisnute podatke, te podatke na magnetskoj traci koja je na poleđini kartice, ima na prednjoj strani kartice i čip na kojemu je uz osobne podatke pohranjen i osobni certifikat vlasnika iskaznice zdravstveno osigurane osobe.
Ovaj certifikat uz sigurnosni broj - PIN, koji je poznat samo osiguranoj osobi vlasniku
Isprave 2, sigurno identificira njezina vlasnika iskaznice prilikom korištenja iskaznice u svijetu računalno-komunikacijskih tehnologija.
Liječnicima u zdravstvenom Republike Hrvatske iskaznica zdravstveno osigurane osobe –
Isprava 2 im je prvenstveno iskaznica zdravstveno osigurane osobe HZZO-a, ali istovremeno im je i „ključ“ za ulazak u središnji dio informatičkog sustava CEZIH, ali i „ključ“ za pristupanje personaliziranom dijelu portala www.cezih.hr. Osiguranoj osobi iskaznica zdravstveno osigurane osobe – Isprava 2 je prvenstveno iskaznica zdravstveno osigurane osobe Zavoda, ali istovremeno je primjerice i elektronička vjerodajnica za sustav e-Građani.

3. Imam pametnu karticu HZZO-a. Kako promijeniti PIN?
Peteroznamenkasti PIN služi kao dodatna zaštita osobnog certifikata na pametnoj kartici i može se promijeniti putem aplikacije AKDSHCardUtility prema uputi.

4. Što trebam instalirati za korištenje pametne kartice HZZO-a?
Za rad s karticom potrebno je instalirati programsku podršku.

5. Pogriješio sam PIN više puta i blokirao pametnu karticu. Što trebam napraviti?
U slučaju da osigurana osoba više od 10 puta pogriješi unošenje PIN-a kad se to od nje traži radi korištenja pojedine usluge, i time onemogući daljnju upotrebu kartice, može se javiti u najbližu područnu službu HZZO-a kako bi joj ovlaštena osoba HZZO-a „otključala“ iskaznicu.
Adrese područnih službi HZZO-a nalaze se na web stranicama
www.hzzo.hr.


Regulativa i dokumenti

1. Što je CEZIH?

CEZIH je Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske koji povezuje niz aplikacija i sustava zdravstva u Republici Hrvatskoj. Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske je vlasnik, a Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je operator središnjeg dijela integralnog informacijskog sustava CEZIH.

2. Jesu li bolnički informacijski sustavi dio CEZIH-a?
Bolnički informacijski sustavi su još od 2012. godine sastavni dio sustava CEZIH u dijelu funkcionalnosti eNaručivanja i eListi narudžbi. U tijeku je realizacija projekta BIS2CEZIH koji ima za cilj uspostaviti funkcionalnost eNalaza temeljem sustava eUputnice.

3. Što je digitalni certifikat?
Digitalni certifikat je potvrda u elektroničkome obliku, koja predstavlja elektronički identitet u elektroničkim transakcijama te omogućuje sigurnu i povjerljivu komunikaciju putem interneta. Digitalnim certifikatom dokazujete poslovnim partnerima, suradnicima i prijateljima te elektroničkim servisima da je informacija koju su zaprimili od Vas autentična.